فهرست مطالب

مطالعات معنوی - پیاپی 27 (بهار و تابستان 1398)

نشریه مطالعات معنوی
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول حسین پور* صفحات 7-34

    موضوع جستار پیش رو، واکاوی و نقد جریانی معنوی در کشور است که براساس مستندات موجود، به پلورالیسم معنوی باورمند است. ایلیا رام الله رهبر گرایشی باطنی در کشور است که سال ها مدعی درمانگری معنوی، الهامات و کارهای فراطبیعی است. گرایش مشهور «باطنی» وی، نه از آن سان که با عنوان طریقت و عرفان (باطن دین) از آن یاد می-شود، بلکه شیوه ای است با نام معرفتی «ضاد» که در آن با محوریت ملامتیگری و چرخش به نقطه مقابل، سبب بروز انحرافاتی در باورداشت ها و گرایش‌های شخص رام الله و پیروان جریان او با نام الاهیسم گردیده است. در این نوشتار، نگارنده با کاربست روش توصیفی و نقد انگاره های رام الله، ثابت می‌کند که ساختار علوم باطنی به‌گونه ای است که بیش از آنکه انسان را در شناخت بعد الهی و رشد و شکوفایی معنوی او رهنمون گرداند، اتکای فراوان به علوم نوینی چون «دانش موفقیت، آینده پژوهی، نشانه‌شناسی، رویابینی و فراروان‌شناسی» دارد؛ ازاین رو، معنویتی التقاطی و کاملا کثرت گرایانه است. نتیجه ای که از این پژوهش به دست آمده، گرایش افراطی رام الله به کثرت گرایی معنوی است.

    کلیدواژگان: الاهیسم، علوم باطنی، روح الله، ملامتیگری، شیوه معرفتی ضاد، کثرت گرایی معنوی
  • محمدحسین کیانی* صفحات 35-69

    جنبش‌های نوپدید دینی عنوان گروه‌هایی است که در دهه‌های اخیر، داعیه ایده‌ها و ارزش‌های جدیدی در به‌سعادت‌رساندن انسان معاصر دارند؛ اما در پس این ادعای جالب و اعمال مصادیق جنبش‌ها، نگرانی‌های درخور توجهی وجود دارد. این مقاله می‌کوشد ناظر به دغدغه‌های جهانی نشان دهد که جنبش‌های دینی طی روندی بین‌المللی و در بازه زمانی خاص، در اقصانقاط جهان به‌سرعت گسترش یافته‌اند؛ به‌گونه‌ای که این گسترش، تداعی‌کننده هجمه فرهنگی علیه ارزش‌های بسیاری کشورها قلمداد شده است. نگارنده در آخر نشان می‌دهد که روند «جهانی‌شدن معنویت» عامل اصلی رنسانس دینواره‌های جدید و ارزش‌نماهای التقاطی آن‌ها شده و چنین ارزش‌نماهایی موجب ایجاد تنش‌های جهانی و دغدغه‌های فراوانی شده‌اند.

    کلیدواژگان: ادیان جدید، هجمه معنوی، جهانی شدن معنویت، تغییرات دینی، دین جهانی، التقاط معنوی
  • علی محمد پورابراهیم* صفحات 71-85

    امروزه یوگا یکی از مسایل مهم و استراتژیک کشور هند شده که دولت آن کشور سرمایه‎گذاری هنگفتی برای گسترش و توسعه و نشر آن انجام داده است. دولت هند در سایه ترویج هته یوگا به نشر و تبلیغ دین هندو می‎پردازد که این امر با توجیه جنبه ورزشی آن صورت می‎گیرد. از سوی دیگر مسئله یوگا در جهان امروز یکی از مسایل پرچالش در حوزه فرهنگی کشورهای اسلامی نیز هست. یوگا را از زوایای گوناگونی می‎توان بررسی کرد. در این مقاله به‌صورت مختصر به بررسی منابع یوگا در ایران پرداخته‌ و به این مسئله توجه کرده‌ایم که منابع یوگا در ایران از لحاظ علمی چگونه ارزیابی می‌شوند و نقش این منابع در ترویج یوگا در ایران و نیز تربیت مربیان چه‌قدر است. در این مقاله سعی شده از چند منظر به‌صورت مختصر به ارزیابی منابع یوگا در ایران پرداخته شود: الف. ارزش علمی منابع تالیفی؛ ب. ارزش علمی منابع ترجمه‎ای؛ ج. اتقان علمی منابع ترجمه‎ای؛ د. معیارمندی منابع برای ترجمه. این نوشتار به‌صورت کلی به این نتیجه رسیده است که مطالب این منابع و سطح علمی آن‌ها با منابع اصلی یوگا بسیار فاصله دارد و اصولا ملاک و معیار در انتخاب آثار برای ترجمه بیشتر جنبه تجاری و بازاری آن است تا کیفیت علمی آثار.

    کلیدواژگان: یوگا، منابع یوگا، آموزش یوگا، ورزش
  • سید محمدرضا حسن زاده طباطبایی صفحات 87-117

    جنبش تفکر نوین یکی از جنبش‌های معنوی با تاثیرگذاری فراگیر در دو دهه اخیر است که نویسندگان برجسته آن، اغلب بر بستر فرهنگ آمریکایی، آثار متعددی را منتشر کرده‌اند. این آثار به زبان‌های مختلفی ازجمله فارسی ترجمه و میلیون‌ها نسخه از آن در ایران منتشر شده است. عمده محتوای آثار تفکر نوین ارایه یک معنویت ساختارمند، در قالب خودیاری و آموزش‌های روان‌شناسی موفقیت است. پژوهش حاضر به بررسی شخصیت‌های مهم شناخته‌شده جنبش تفکر نوین در ایران و عمق تاثیرگذاری آنان در این زمینه می‌پردازد. این بررسی بر مبنای میزان نفوذ کتاب‌ها و ترجمه‌های آثار شخصیت‌های برگزیده این جریان است که به‌دقت تجزیه‌و‌تحلیل شده‌اند. آثار آنان بر اساس میزان شمارگان آن از ناشران و مترجمان مختلف، از دهه شصت تاکنون، رصد و بررسی شده‌ و تحلیل‌های نهایی، ما را به این نتیجه رسانده است که در دو دهه اخیر، فراگیرترین و فعال‌ترین جنبش معنوی نوظهور در ایران، بر مبنای آثار منتشر ‌شده، جنبش تفکر نوین است و به همین میزان خطر تغییر باورهای دینی مردم توسط این جنبش، از دیگر جریان‌ها بیشتر است.

    کلیدواژگان: تفکر نوین، فعال ترین جنبش نوظهور معنوی، کلیسای وحدت، روان شناسی موفقیت، ایران
  • حسن امینی* صفحات 119-139

    این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به مسئله پلورالیسم در عرفان اسلامی، و با روش تطبیقی به بررسی مقایسه‌ای پلورالیسم معنوی در سخنان کریشنامورتی با عرفان اسلامی پرداخته است. کریشنامورتی از پلورالیسم معنوی و رسیدن به حقیقت غایی و متعالی سخن گفته است. او در تصویر پلورالیسم و نیز در تصویر حقیقت غایی، گرفتار تناقض‌گویی شده است: از سویی، پلورالیسم یعنی کثرت تجارب باطنی را می‌پذیرد و از دیگر سو، هر‌گونه اعتقاد دینی و غیردینی جز آیین مدیتشن را ناصواب و مانع رسیدن به حقیقت متعالی و غایی دانسته است. بر این اساس ایشان به‌صورت آشکار، در دام تناقض‌گویی گرفتار شده است. او از رسیدن به حقیقت غایی، نامتعین و غیرمقید سخن گفته است؛ ولی در پاره‌ای از عبارات، آن را در حد یک امر ذهنی و شبه ‌موهوم تنزل داده است؛ یعنی هرگونه امر قدسی متعالی به‌عنوان امر آبجکتیو را انکار کرده و هدف غایی را احساس لذت و شادمانی دانسته است. اما عرفان اسلامی در عین کثرت تجارب معنوی، به تجربه معنوی تام اذعان دارد. عرفان اسلامی حقیقت غایی را به‌صورت امر عینی و نامحدود و فراتر از معرفت ذهنی پذیرفته و دستورهای انبیای الهی و ادیان آسمانی را ضامن رسیدن به اولین تعین آن دانسته است. آموزه‌های دینی و سخنان بسیاری از عرفا، با شمول‌گرایی تجربه‌های معنوی سازگار هستند، نه با حصر‌گرایی و پلورالیسم. از نظر عرفان اسلامی برخی انبیا تنزیهی و برخی تشبیهی و خاتم انبیا دارای هر دو ذوق بوده‌اند. با توجه به آنچه گفته شد، عرفان اسلامی با عرفان کریشنامورتی، هم در تصویر حقیقت غایی و هم در روش دستیابی به آن اختلاف دارد.

    کلیدواژگان: پلورالیسم دینی، شمول گرایی، حصرگرایی، پلورالیسم معنوی، کریشنامورتی، عرفان اسلامی، حقیقت غایی
  • حسین روحانی نژاد صفحات 141-166

    در این مقاله درباره مفهوم و ماهیت تجربه دینی و عرفانی، که معرکه آراء اندیشمندان است، و مفاهیم مرتبط چون کشف و شهود و تجلی، بحث و بررسی شده است؛ زیرا یکی از کارکردهای دین در ساحت حیات فردی، تجربه‌هایی است که انسان را با اموری مربوط به دین رو‌به‌رو و به معارف ویژه‌ای نایل می‌کند، که اصطلاحا آنها را «تجربه دینی» و نوع خاصی از آن را «تجربه عرفانی» نامیده‌اند. تجربه عرفانی بیانگر این است که زندگی ما با جهان روحانی بزرگ‌تری پیوند دارد و از آن مدد می‏گیرد؛ زیرا زندگی ما دارای دو ساحت محسوس و نامحسوس است و ساحت نامحسوس، امری عینی و خارجی است، نه ذهنی. عارف احساس می‏کند آنچه یافته، از محتوا، مفهوم و واقعیت برخوردار است و نوعی ادراک مستقیم واقعیت به شمار می‏آید. تجربه عرفانی، گزارش فایق‌آمدن روح آدمی در کارزار بی‌امان جسم و روح است؛ بازجستن و برجسته‌کردن حصه‌ای از سرشت الهی است که در او به ودیعت نهاده شده است.

    کلیدواژگان: تجربه دینی، تجربه عرفانی، کشف و شهود، تجلی
|
  • Rasul Hosseinpour * Pages 7-34

    The purpose of this article is to analyze a new spiritual movement in Iran that believes in spiritual pluralism according to the available documents. Ilya Ramallah is the leader of this movement. He has been claiming spiritual therapy, inspiration and supernatural works for many years. His famous "esoteric" tendency is a method called the method of "zad" in which he focuses on reproach, causing deviations in the beliefs and of Ramallah himself and his followers on the name of Elahism. In this essay, the author proves that the structure of the esoteric sciences, rather than assisting man in understanding the divine dimension and spiritual growth, is based on some modern sciences such as "knowledge of success, futurology, semiotics, dreaming and parapsychology". It is, therefore, a pluralistic spirituality. The result of this study is Ramallah's radical tendency toward spiritual pluralism.

    Keywords: Elahism, esoteric science, Ramallah, Reproach, Epistemic method of (zad), Spiritual pluralism
  • MohammadHossein Kiani* Pages 35-69

    New religious movements is a title for groups that have been advocating new ideas and values in recent decades receiving contemporary people to happiness, but there are considerable concerns behind this fascinating claim. This paper according to global concerns tries to show that religious movements have spread rapidly throughout the world in an international fashion and at a specific time. This expansion represents a kind of cultural aggression against the values of many countries. The author concludes that the process of "globalization of spirituality" has been the main cause of the renaissance of the new Pseudo-religion and their eclectic values. Such values have created global tensions and concerns.

    Keywords: New Religions, Spiritual Invasion, Globalization of Spirituality, Religious Changes, World Religion, Eclectic Spirituality
  • Ali Mohammad Poorebrahim * Pages 71-85

    Nowadays, yoga has become one of the most important and strategic issues in India and Indian government has made its great efforts to expand it. The Government of India promotes Hindu religion through the promotion of hatha yoga, which has justifies sporting aspect. Yoga, on the other hand, is also one of the most controversial issues in the Islamic world today. It can be revised from some different perspectives. This article briefly reviews the yoga resources in Iran. The main question is how the yoga resources are evaluated scientifically in Iran and what is the role of these resources in promoting yoga in Iran? This article attempts to summarize the yoga resources in Iran from several perspectives; a: scientific value of authorship resources b: Scientific value of translation resources; c. persuasiveness of translation resources; Standardization of translation resources. This paper generally concludes that the content of these sources and their scientific level are far from the main sources of yoga. The criteria of selecting works for translation is commercial rather than scientific quality of the works.

    Keywords: Yoga, Yoga Resources, Yoga Training, Exercise
  • Seyed MohammadReza Hassanzadeh Tabatabaei * Pages 87-117

    New thought movement is one of the most influential spiritual movements in the last two decades. Prominent writers of this movement have often published their work in the context of American culture. These works have been translated into several languages including Persian and millions of copies have been published in Iran. Much of the content of the work of new thought movement is to present a structured spirituality in the form of self-help and psychological training for success. The present study examines the important personalities of the new thought movement in Iran and the depth of their influence in this regard. This review is based on the influence of books and translations of these works. These works has been survived and monitored on the basis of the number of publishers and translators since the sixties. Final analysis has led us to conclude that in the last two decades, the most comprehensive and active new spiritual movement in Iran, based on published works, is the New thought movement. To the same extent, this movement may have an impact on changing people's beliefs.

    Keywords: New Thought, Most Active New Spiritual Movement, Unity Church, Success Psychology, Iran
  • Hassan Amini* Pages 119-139

    This paper aims to survey spiritual pluralism in Islamic mysticism with a descriptive-analytic method having a comparative study of spiritual pluralism in Krishnamurti's discourse with Islamic mysticism. Krishnamurti has spoken of spiritual pluralism and the attainment of ultimate and transcendent truth. In the imagination of pluralism as well as the ultimate truth he's been caught in a paradox. He accepts pluralism as a plurality of esoteric experiences on the one hand, and at the same time he considers that the meditation is the only appropriate way for receiving to the transcendent and ultimate truth. He has spoken of reaching to the ultimate truth, but in some respects has reduced it to a subjective and imaginary matter. He denies any transcendent sacred thing as objective and considers the ultimate goal as a feeling of joy and happiness. In contrast, Islamic mysticism acknowledges all spiritual experience, but only one complete spiritual experience. Islamic mysticism has accepted the ultimate truth as an objective and has considered the orders of divine prophets to be the best way for receiving to it. Religious teachings are consistent with the inclusiveness of spiritual experiences, not with monopoly and pluralism. According to this paper, Islamic mysticism differs from Krishnamurti's mysticism, both in the image of the ultimate truth and in the way it is attained.

    Keywords: Religious pluralism, Inclusivism, Monopoly, Spiritual pluralism, Krishnamurti, Islamic mysticism, Ultimate truth
  • Hussein Rohani Nejad Pages 141-166

    This paper aims to discuss the concept and nature of religious and mystical experience, and related concepts such as discovery, intuition, and manifestation. One of the functions of religion in the realm of individual life is the experiences that confront one with religious affairs, which has termed "religious experience" or particularly "mystical experience". Mystical experience indicates that our life is linked to, and benefited from, the larger spiritual world, because our lives have both tangible and intangible areas. The mystic feels that what is found has content, meaning and reality and is a kind of direct perception of reality. Mystical experience is the account of the triumph of the human spirit over the body. It is the result of the prominence of human spirit.

    Keywords: Religious experience, Mystical experience, Intuition, Manifestation